Nasvet moje mame

Nasvet moje mame

Včasih se vprašam, kaj bi mi v določenem trenutku svetovala mami. Na njene nasvete, posredne ali neposredne, sem bil pozoren šele v nekaj zadnjih letih. Ko sem se začel zavedati, da se najin čas izteka, sem si želel pogovorov, ki bi rodili nepozabne spomine. In dobil sem jih. Enega izmed njih si bom zapomnil za vedno.

»Ne postani oseba, zraven katere ne bi želel biti,« mi je rekla v trenutku življenja, ko bi šlo lahko vse samo še navzdol. Njene osebe sem si vzel k srcu, saj sem v njih razbral, da se boji, v kakšno osebo se morda spreminjam. Ni nastopila jezno, nastopila je čustveno in mirno. Z mano se je pogovarjala tako, kot sem v tistem trenutku potreboval in to je vedno znala. V pogovoru z njo sem se počutil slišanega in vedel sem, da njeni odgovori prihajajo iz najglobljega področja srca. Tistega dela, ki je v mamah rezerviran za njene otroke. Velika večina mam to zna in presrečen sem, da je bila ona ena izmed teh.

Pravijo, da bo mama naredila vse za svoje otroke in v mojem primeru je bilo točno tako. Zame bi naredila vse, žal pa ni videla, da bi mi lahko še bolj pomagala, če bi prisluhnila svojemu telesu. Nikoli ne bom obsojal njenih dejanj, saj sem se učil tudi iz njenih napak, ne le nasvetov. Že mojih napak je bilo veliko, z njeno pomočjo pa sem se lahko iz njih učil in ustvarjal svojo prihodnost.

»Kdor izmed vas je brez greha, naj prvi vrže kamen vanjo,« je sodeč po Bibliji s prstom v tla zapisal Jezus, ko so ga spraševali po grešnici. Nerad se v svojih pogovorih in zapisih naslanjam na verska dela, a s pravo interpretacijo, lahko pridemo do pravih odgovorov. Nihče izmed nas ni popoln in namesto fokusiranja na imperfekcije, se rajši veselimo perfektnosti določenih oseb. Moja mami ni bila popolna, a bila je moja mami. S polnim srcem in ljubeznijo do mene, kar je bilo zame dovolj.

Če ne bi bila taka, se sam dve leti in pol po njeni smrti ne bi spraševal po tem, kaj bi mi svetovala sama. In ne vem, ali bom kdaj slišal njen glas iz oblaka ali kaj podobnega. Vem pa, da mi bo vedno v glavi odzvanjal njen nasvet, ki mi ga je dala pred leti. Z izpolnjevanjem tega nasveta želim postati boljši človek. Tak, ki si ga moji bližnji in prijatelji zaslužijo. To je nasvet moje mame, ki ni bila popolna, a je znala iz svoje nepopolnosti dati največ.